Er du på udkig efter sten som ikke typisk har en slået kant, som de fleste herregårdssten har, kan du se på en sten som en brosten. Brosten kan også med stor succes bruges sammen med herregårdsstenen til at danne det helt rigtige mønster.
Her på siden får du et overblik over diverse herregårdsstens typer, altså er det en blanding af farver og størrelser som du vil se prissammenlignet. Klik på den størrelse og pris som passer ind i dit behov og se dit herregårdssten tilbud.
Herregårdssten med skarpe eller slåede kanter
Der findes to hovedtyper af herregårdssten - sten med slåede kanter og sten med skarpe kanter. Begge har deres fordele og ulemper, så det er vigtigt at overveje dine behov, før du træffer en beslutning. Det er ikke lige meget hvilken sten du vælger, og slåede kanter kan give et mere rustikt udseende, mens skarpe kanter i manges øjne er flotte belægningssten.
En slået kant anses ofte for at være mere æstetisk tiltalende, da de skaber et blødt, naturligt udseende. De kan dog være vanskelige at holde rene, da affald let kan blive fanget i en slået kant.
Skarpe kanter er derimod meget lettere at holde rene, i forhold til en sten med slået kant, og giver et mere formelt udseende. De kan dog være farligere, hvis de ikke er monteret korrekt, da de kan udgøre en snublefare.
I sidste ende bør den type herregårdssten, du vælger, være baseret på dine personlige præferencer og behovene på din ejendom, men vælger du en herregårdssten vil du altid vælge en af de mest populære belægningssten.
Om du vælger slået kant eller skarp kant, skal du blot altid sikre dig at finde den rette tykkelse, så du garanterer at belægningen holder i mange år frem.
Herregårdsstens mange forskellige mønstre
Herregårdssten kommer i mange forskellige størrelser og forskellige farvevarianter.
Derfor er herregårdssten en ideel sten til dine projekter, og en af de mest populære belægningssten, om det er til indkørsler eller haver.
De forskellige farvemix og forskellige varianter, kan anvendes i mange mønstre, fra det mere traditionelle lige mønster, til de mere spændende buede mønstre.
Mest anvendte type belægningssten
En ret sten er en god belægning sten, der har flere anvendelser. Det er en almindelig overfladebehandlingssten i hele Danmark, og man vil ofte også se den rundt omkring i Danmark.
De er fremstillet i beton, som gør stenene stærke, og bliver ofte købt når man skal have ny indkørsel eller til den nye terrasse, hvor de vil holde i mange år grundet sin styrke.
De kan klare alt fra masser hverdags-slid, til tungere køretøjer.
Herregårdssten og holmegårdssten
Herregårdssten er en type sedimentær sten, der findes i hele Skandinavien. Den er kendetegnet ved sine tynde, flade lag og sin lyse farve.
Holmegårdssten er også en type af sedimentær sten. Den er kendetegnet ved sine tykke, buede lag og sin mørkere farve.
Med hensyn til deres fysiske egenskaber er herregårdssten typisk hårdere end Holmegårdssten.
Holmegårds sten er dog mere modstandsdygtig over for vejrlig og slid. Derfor anvendes den ofte til belægningssten og andre projekter, hvor det forventes at området vil blive udsat for tungere køretøjer og konstant hårdt slid.
Herregårdssten kantblokke
Herregårdsstenen eller herregårds-blokke er et populært valg til afgrænsning af kanterne på brolægning og andre anlægsprojekter. Hver blok vejer ca. 9 kg og fås i forskellige stilarter - med slået eller skarpe kanter - samt i et bredt udvalg af farver som grå, sort, rød eller grå blanding.
Den er fremstillet af beton, der har de samme dimensioner på tværs af alle modeller for at sikre ensartethed.
Der findes dog også andre variationer af dette klassiske design som f.eks. bondehussten, holmsten og borgstenskantblokke. Disse er alle fra forskellige producenter, men har det samme grundlæggende udseende som almindelige herregårdssten; de kan dog variere lidt med hensyn til farve eller lidt forskellige dimensioner afhængigt af producenten.
Kantblokke kan give din gulvbelægning en flot finish og vil være den perfekte afslutning på ethvert brolægningsprojekt. Uanset om det er en kant omkring et eksisterende brostensareal eller til en helt ny terrasse, er kantblokke den ideelle måde at definere grænserne for dit udendørs område på.
Desuden kan de også bruges til terrasser med forhøjninger, så du kan skabe vægge til forskellige terrænniveauer. Dette giver en sikker og stilfuld måde at bygge trin eller trapper mellem niveauerne på, samtidig med at du tilføjer mere tekstur og definition til dit udendørs opholdsområde.
Ved at kombinere den almindelige type med herregårdsblokke og eventuelt andre sten kan du tage dit terrassedesign til det næste niveau, hvilket resulterer i et helt unikt look, der helt sikkert vil imponere gæsterne.
Kantblokdesign giver uendelige muligheder, når det kommer til at tilpasse dit udendørsrum; de fås i forskellige størrelser og farver, hvilket giver den perfekte mængde detaljer, der er nødvendig for at matche enhver stil og give din terrasse en attraktiv finish.
Herregårdssten størrelser
Manor sten findes i mange forskellige størrelser, og den størrelse, du vælger til dit projekt, kan gøre hele forskellen. Store herregårdssten er gode til store projekter som indkørsler, bålpladser, støttemure eller store terrasser.
Mindre herregårdssten er ideelle til stier, blomsterbede og dekorative gangbroer eller stier. Det er vigtigt at overveje størrelsen af herregårdssten, når du skal beslutte, hvilken sten der er bedst egnet til dit projekt.
Jo større stenen er, jo mere dækning vil den give. Større herregårdssten har større vægt og stabilitet end mindre sten. Desuden er de et glimrende valg til projekter, der kræver meget styrke og holdbarhed, f.eks. indkørsler eller støttemure.
Mindre herregårdssten skaber et blødere udseende og giver fleksibilitet i designet, fordi de let kan arrangeres på den måde, man ønsker. Det gør dem perfekte til at skabe indviklede mønstre med kurver eller swoops, samtidig med at de giver stabilitet til stier eller gangarealer.
Stenens størrelse bør også tages i betragtning, når det skal bestemmes, hvor meget materiale der er brug for til dit projekt. Større sten kræver mere materiale end mindre sten, så det kan betale sig at planlægge i forvejen og beregne, hvor mange du skal bruge, så du kan købe nok uden at have ekstra tilbage, når arbejdet er udført.
Hvis du bruger større sten, er det desuden værd at overveje at tilføje nogle mindre stykker som accentstykker for at bryde mønsteret op og tilføje visuel interesse til dit designlayout.
Tilbud på herregårdssten
Om du køber herregårdssten af den ene eller den anden leverandør, vil der aldrig være stor forskel på stenens styrke. Nogle leverandører har måske visse farver, eller størrelser, som andre leverandører ikke har.
Netop derfor har vi lavet denne prissammenlignings side, så du kan søge den farvevarianter og størrelser du har brug for, og så viser vi hvor du kan finde den billigste sten og sikre dig det bedste tilbud på herregårdssten.
Findes i mange forskellige nuancer
Herregårdssten findes i mange farver, hvor det mest populære farvemix man ser er herregårdssten gråmix.
Det kan dog være svært at beslutte sig for et farvemix til sit projekt, og det er forståligt da der er mange muligheder med herregårdssten.
De populære farvevarianter af herregårdssten er:
- Herregårdssten gråmix
- Herregårdssten grå
- Herregårdssten rødmix
Herregårdssten anvendes også tit med andre forskellige belægningssten, hvilket gør herregårdssten mere alsidig end en anden type belægningssten.
Herregårdssten gråmix
På trods af de mange nuancer herregårdssten findes i, vil du aldrig gå galt, med den mest populære af farvevarianterne. Nemlig herregårdssten i gråmix.
Herregårdssten gråmix vil altid give et stilfuldt udseende i dit udendørsområde, såvel som give dig alle de praktiske fordele ved en stærk belægningssten.
Har du i forvejen et område, som du søger at udvide, og som i forvejen eksempelvis er opsat i rødmix, skal du selvfølgelig fortsætte i samme farvemix, og vælge rødmix frem for gråmix.
Anvendelse af herregårdssten
De fleste vil dog nok gerne anvende herregårdssten til en eller anden form for udendørs belægning, og her ses herregårdssten anvendt til næsten alt, lige fra indkørsel, trappetrin, havestier, kantafgrænsning, kantsten og terrasser.
Herregårdssten har af natur et rustikt udseende, som er meget populært i en moderne have i dag. Desuden er herregårdssten også nemme at vedligeholde, og kan klare næsten alt de udsættes for.
Hvordan skærer du herregårdssten
Når det drejer sig om at skære herregårdssten, er der et par ting, man skal være opmærksom på.
For det første skal du altid bruge en sav med en diamantbesat klinge (vådsav) - det kan gøres med en fliseklipper eller en vinkelsliber. Bruger du en sav, skal du sørge for, at saven er indstillet til den korrekte dybde.
Start dit snitøverst på stenen og arbejde dig nedad. Du skal om muligt bruge en våd sav for at undgå støvindånding.
Herregårdssten til trappe
Der er noget både elegant og rustikt over en trappe af herregårdssten. I modsætning til traditionelle trapper af træ eller beton kan en herregårdstrappe af sten holde i århundreder med den rette pleje.
Desuden tilføjer det unikke udseende af hver enkelt sten karakter og interesse til ethvert hjem. Her er et par tips til at hjælpe dig i gang:
Sørg for at have nok herregårdssten til at bygge din trappe. Herregårdssten findes i alle former og størrelser, så det er vigtigt at vælge dem, der passer godt sammen. Sigt efter en dybde på mindst 15 cm (6 tommer) og en bredde på 30 cm (12 tommer).
Vælg et plant sted til din trappe. Når du har valgt stedet, skal du markere trappens dimensioner med snor eller kridt.
For at bygge hvert trin skal du lægge to sten ved siden af hinanden og fastgøre dem med mørtel. Sørg for at kontrollere, at hver sten er vandret, før du går videre til den næste.
Når alle trinene er på plads, skal du lade mørtlen tørre helt, inden du tager din nye trappe i brug. Med den rette pleje vil din herregårdstrappe af sten være en smuk og funktionel tilføjelse til dit hjem i mange år fremover.
Limning af herregårdssten
Din bedste ven til denne opgave er limmørten. En lille murske fungerer godt til dette formål, og du skal påføre en generøs mængde mørtel på hver sten.
Når alle stenene er blevet dækket af mørtel, er det tid til at begynde at stable dem på plads. Det er vigtigt at arbejde hurtigt på dette tidspunkt, da mørtlen begynder at sætte sig efter et par minutter. Når alle stenene er på plads, skal du bruge en fugtig klud til at tørre overskydende limmørtel af.
Til sidst skal du lade mørtlen hærde i mindst 24 timer, før du fortsætter med dit projekt.
Vedligeholdelse af herregårdssten
En af de mange fordele ved herregårdsstenen det lave behov for vedligeholdelse.
Netop på grund af sine nemme vedligeholdelse, vælger mange stenen frem for træ til eksempelvis en terrasse eller forhave. Træet skal vedligeholdes og vil kræve et arbejde at holde pæn, som stenen slet ikke behøver.
Dog må du ikke blåt lade stenen hen, den skal selvfølgelig også have din opmærksomhed så den ikke falmer og stadig holder sig pæn.
Herregårdssten kan blive offer for alger såvel som alle andre stentyper kan. Algerne vil ofte dukke op på de sten som over en længere periode er fugtige, hvor algerne vil kunne gro.
Algefjerning er nemt at skaffe og anvende, påfør blot algefjerneren på stenen mens stenen stadig er fugtig, hvis du døjer med alger på dine belægningssten.
Kantsikring af herregårdssten
På trods af det lave behov for vedligeholdelse af Herregårdsstener det vigtigt at holde dem i god stand.
Herregårdssten modtagelige for små-skader fra vejrliget og livets daglige slitage.
Kantbeskyttelse er en måde at hjælpe med at holde dine herregårdssten i god stand.
Det hjælper med at aflede vand, vind og affald, der kan forårsage splinter, revner og andre skader på dine herregårdssten.
Desuden kan kantbeskyttelse også være med til at reducere væksten af mos og alger.
Leverandører på herregårdssten
Der er et stort omfang af leverandører på herregårdssten.
Vi har forsøgt at indkapsle de fleste af dem her på vores side. Du finder blandt andet herregårdssten fra silvan, xl byg, jem og fix, bauhaus og mange flere kendte leverandører.