Brolægning guide til begyndere - hvordan lægger man fliser?

Brolægning guide til begyndere - hvordan lægger man fliser?

Brolægning for begyndere

Denne vejledning indeholder oplysninger om brolægning, som vil være nyttige for alle, der lige er begyndt at komme ind i brolægger-spillet. 
Vi går ikke i detaljer med hver enkelt type, men giver snarere generelle retningslinjer, så du kan få en bedre forståelse af, hvordan tingene fungerer, før du kaster dig ud i det med begge ben! 

Heldigvis er der nogle ret enkle principper, som gælder for de fleste typer - nemlig at kende sine grænser og følge sikre metoder, når man arbejder udendørs 
Så læs grundigt efter, og bevæg dig eventuelt videre i vores belægning guide univers når du er klar til det.

Lad os komme igang!

 

Hvordan lægger man fliser udendørs

Når man tænker over det, er flisebelægning en så enkel ting. Alle kan gøre det! Men før du kaster dig ud i at lave dit eget gør-det-selv-projekt helt selv, skal du sørge for at afveje fordele og ulemper, så du ikke bruger penge på noget, der måske bliver dårligt eller tager uger, men kun bliver halvt færdigt, fordi der var for mange vanskeligheder forbundet med at komme i gang.

Brolægning er mere end blot et håndværk - det handler om kreativitet og æstetik. De professionelle har mange års erfaring inden for området, så når de arbejder på dit projekt, kan du være sikker på, at alt bliver som forventet eller endnu bedre!

Det er nemt at lade sig rive med af ideen om at sætte smukke fliser eller sten, men det er ligegyldigt, hvor tykke de er, hvis du ikke bruger dem på et område, der har brug for holdbarhed. På samme måde vil mindre ikke holde så længe, hvis ikke de matcher behovet, når de udsættes for belastning.

Er det et projekt som du vil være sikker på bliver udført helt rigtigt, uden at du skal modtage en omgang hovedpine over det senere, så tag fat i en professionel brolægger og få et tilbud på opgaven før du selv går igang.

Derfor anbefaler vi hos Stenpris, at bruge 3byggetilbud.dk.

  • Det er helt gratis og er uden nogen forpligtelser
  • Det tager ikke mere end 5 minutter
  • Du har mulighed for at spare mange penge ved at få flere tilbud på opgaven

Du kan se i denne video hvordan det fungerer:

 

Før du lægger den første flise - husk snore!

Når du brolægger din indkørsel eller terrasse, er det vigtigt at sørge for, at jorden er forberedt korrekt. Hvis du gør denne del rigtigt, kan du spare dig selv mange timer!
Der er brug for en snor opsætning til alle typer grus- og flisearbejde - så hav en snor klar, før du går i gang med et projekt.

De vigtigste faktorer at huske i forbindelse med opsætning af snore er:

  • Medregn dybde til stabil og afretningsgrus på omkring 4-5 centimeter
  • Medregne et fald på 1-2 centimeter pr. arealets størrelse

Det medregnede fald er vigtigt, og endnu vigtigere at faldet vender væk fra dit hus. Det sørger for at vand ved regn vil falde væk fra dit hus og ikke skader husets fundament.

Dit første, vigtige lag

Du har nu udgravet dit område du skal have dine fliser på, og du har opsat dine snore.    
Så nu skal du altså igang med at få noget lagt i din udgravning.

For at holde dit areal stabilt, så dine sten ikke bevæger sig eller flytter sig, skal du starte med at få et solidt underlag lagt i din udgravning. Det vil for det første betyde at du skal sørge for at få dit underlag vibreret godt og grundigt, så dit første lag af stabilgrus ikke påvirkes af det jord der er her under.

Her efter skal du bruge enten stabilgrus eller måske knuste betonstukker. Og her snakker man typisk en højde på omkring 4-5 centimeter.

De færreste ligger inde med maskinerne der kræves for at eksempelvis vibrerer dit jord. Du skal have fat i en stamper eller måske en minigraver hvis du vil være helt sikker på at jorden er stampet til perfektion. Dem kan man typisk leje for en dag uden det koster det hvide ud af øjenene.

Nu til belægningen af dine sten

Du er nu klar til at få dine sten placeret. Men før du begynder at lægge dine sten, så overvej hvordan dit mønster skal se ud, hvis du ikke allerede har haft det i tankerne.    
Du kan med fordel kigge på vores andre guides hvor vi har eksempler på mange forskellige slags mønstre.

Når du har besluttet dig skal du i gang med at anlægge et lag sand, som fliserne skal lægges på.    
Det er vigtigt at sandet under fliserne, er lagt så lige som overhovedet muligt - derfor kan du med fordel anvende nogle hjælpeværktøjer som afretning skinner, en lige pind, eller måske et decideret afretnings bræt til dette.

Når sandet er lige fordelt oven på dit stabilgrus kan du begynde pålægningen af dine sten / fliser.

Undgå at købe for dyre sten

Prisen på sten er meget forskellige. Lige fra leverandørens priser til typen af sten du skal bruge.    
Eksempelvis vil du ofte se at en speciel farve sten koster mere end en typisk grå sten.

Du kan med fordel bruge vores prissammenligner af belægningssten, hvor du kan filtrere både på størrelser og farver du ønsker at bruge i dit mønster, så du er sikker på at du finder stenen til den mest fordelagtige pris.

Der er virkelig mange penge at hente, specielt hvis du skal lave et stører belægningsprojekt.

Video guide:

God arbejdslyst

Vi håber at du har kunne bruge denne guide til at få et overblik over hvad du skal vide før du går i gang med dit første belæningsprojekt. Mangler du mere dybdegående guides, eller måske bare noget inspiration, så har vi flere guides du kan kigge over.

Så er der vidst kun tilbage at sige, rigtig god arbejdslyst!

Stenpris.dk - Din prissammenligner for belægningssten

Stenpris.dk ansvarsfraskriver sig at kunne holdes ansvarlig for priserne fundet på siden.
Vi henter og opdatere løbende priserne fra leverandørene hvilket kan resultere i at priserne i mellemtiden kan være ændret og afhænge af tilvalg eller fravalg af rabatter fra leverandørens side.

© 2022 Stenpris.dk